Burun kırıkları
Yüzün ortasındaki en çıkıntılı yapı olması nedeniyle baş bölgesinin en sık kırılan kemiğinin burunda olması şaşırtıcı değildir. Burun kırıkları yüzünüzün görünümünü değiştirmenin yanında ciddi burun tıkanıklıklarının da nedeni olabilir.
Burun kırığı nedir?
Burun travması hasta açısından çok rahatsızlık verici olabilir. Travmanın nedeni başka biri tarafından darp, yere düşme, kapı çarpması, spor yaralanması, kazalar vs. olabilir. Burnun direkt travma almadığı baş ve yüz bölgesi travmalarında da burun kırıkları oluşabilir. Travma sonrası genelde burun kanaması ve burundan nefes alma güçlüğü ortaya çıkar. Burun içi ve dışında şişlikler oluşur. Göz çevrenizde morluklar oluşabilir.
Burnun hem kıkırdak hem de kemik yapıları travma sonrası kırılabilir. Septum dediğimiz iki burun boşluğunu birbirinden ayıran bölümde kan pıhtısı birikimleri olabilir (septal hematom).
Burun kırığı oluşması nasıl engellenebilir?
Özellikle adam adama dövüş sporlarında koruyucu ekipman kullanılabilir.
Ne zaman bir KBB uzmanına görünmeliyim?
Burun bölgesine travma alındığında burun içi ve burun dışının değerlendirilmesi açısından bir KBB uzman görüşü gereklidir. Çünkü acil serviste uzman olmayan hekim acil durumlar dışında özellikle septal hematom gibi sorunları değerlendiremeyebilir. Burun kırıklarının veya burun içindeki sorunların erken değerlendirilmesi son derece önemlidir. Çünkü ne kadar erken değerlendirilirse o kadar erken müdahale müdahale edilebilir. İlk birkaç günde yapılan müdahalelerde düzelme şansı vardır. Eğer geç kalınırsa burundaki bozukluklar ancak cerrahi yöntemle ve aylar sonra düzeltilebilir. Düzeltilmeyen sorunlar burunda şekil bozuklukları ve burun tıkanıklıklarına neden olur.
Burun kırıkları nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz burun travması geçirdiğinizde size bazı sorular soracak ve ayrıntılı burun ve yüz muayenesi yapacaktır. Burunda nasıl bir travma oluştuğu, genel sağlık durumumuz, travmadan önce burnun nasıl göründüğü gibi. Doktorunuz sadece burnunuzu değil, göz çevreniz, çeneniz, dişleriniz gibi çevre yapıları da muayene edip morluk, yırtık ve şişlikler açısından değerlendirecektir.
Bazı durumlarda doktorunuz röntgen veya tomografinizi (BT) görmek isteyebilir. Bu görüntüleme yöntemleri daha çok yüzdeki başka muhtemel kırıkları teşhis için istenir. Burun kırıklarında her zaman çok yardımcı olmazlar. Burun kırığının en iyi teşhisi burunda şekil bozukluğu ve doktorunuzun fizik muayenesi ile olur.
Tedavi Seçeneklerim Nelerdir?
Eğer burnunuz kırıldı ve şekil bozukluğu oluşmadıysa herhangi bir tedaviye gerek yoktur, sadece dinlenme ve burna travma alınmaması yeterlidir.
Eğer şekil bozukluğu oluşturan daha şiddetli bir kırık oluşmuşsa ve düzeltilmesi gerekiyorsa bazı tedavi seçenekleri mevcuttur. Ofis şartlarında şekil bozukluğunun düzeltilmesi bazı durumlarda yeterliyken bazen doktorunuz sadece burun bölgesinin uyuşturulması ve akabinde düzeltme işleminin yapılmasını önerebilir. İki haftalık bir süreçte düzeltme işlemi ameliyathane koşullarında genel anestezi ile de yapılabilir. İşlemden sonra genelde burun üzerine burun kemiklerinin yerinden oynamasını engellemek amacıyla flaster, plastik veya metal malzemelerden yapılmış splintler konulabilir. Eğer iki haftadan uzun bir süre geçtiyse en az 2-3 ay beklenerek düzeltme cerrahisi yapılabilir. Burun üzerindeki ödemlerin tamamen geçmesi ve kırılmadan önceki burun şeklinin ve sonraki şekil bozukluğunun en iyi şekilde değerlendirilmesi için bu sürenin geçmesi gereklidir. Bu süreler sonunda yapılacak bir cerrahide de burundaki eski ve yeni sorunlar da düzeltilebilir. Eğer bu şekilde estetik bir cerrahi söz konusu olursa KBB uzmanınız hem fonksiyonel hem de estetik sorunların çözümü konusunda doğru adrestir.