Konka Hipertrofisi
Konkalar burun yan duvarında bulunan yapılardır. Burun hava pasajı içine uzanım gösteren doku parçalarıdır. Burun içine alınan havanın geçişi sırasında nemlendirilmesi ve ısıtılmasını sağlar. Gereğinden fazla büyüdüklarinde ise burun tıkanıklıklarına yol açabilir.
Konkalar kemik ve kemiğin etrafını saran yumuşak dokulardan oluşur. Büyümeye kemik veya yumuşak dokular neden olabilir. Konkalardaki büyümeye konka hipertrofisi denir.
Teşhis
Konka hipertrofisi doktorunuz tarafından ayrıntılı hikaye ve muayene ile teşhis edilebilir. Teşhiste genelde endoskopi (burun içinin kamera ile görüntülenmesi) kullanılır.
Teşhis sonrası doktorunuz tedavi seçenekleri sunabilir. Öncelikle ilaç tedavileri önerilebilir. Birçok hastada ilaç tedavisi ile konkalarda hafif küçülme ve burun tıkanıklıklarında hafifleme gözlenir. İlaç tedavisine rağmen şikayetlerde gerileme olmuyorsa konkaları küçültmek için cerrahi yöntemlere başvurulabilir.
Cerrahi
Konkaları küçültmek için birçok yöntem mevcuttur. Kimileri ofis şartlarında bile uygulanabilir. Konka girişimleri en sık septum cerrahisi ile birlikte yapılır.
Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın önemli olan konkanın tamamen alınmamasıdır. Eğer konkalar tamamen alınırsa burun fonksiyonları bozulabilir, burun çok kuru ve çok kabuklu hale gelir. Kötü kokuya neden olabilir. Küçültme yöntemlerinde tekrarlama olabilir ama her halukarda bu şikayetlerden iyidir.
Konka küçültülmesinde kullanılan yöntemlerden bahsedecek olursak birçok seçenek ortaya çıkar. Koterizasyon, koblasyon, radyofrekans, mikrodebrider, parsiyel küçültme gibi.bunlarınhepsi küçültme yöntemleridir. Bu yöntemlerin çoğu yumuşak doku içine özel yöntemler ile ısı verilmesi ve bu bölgenin iyileşmesi esnasında konkanın büzülmesi esasına dayanır. Yani konkadan herhangi bir doku parçası çıkarılmaz.
Diğer yöntemlerde (mikrodebrider ve submukozal konka rezeksiyonu gibi)konka mukozası korunarak yumuşak doku veya kemikten bir miktar doku çıkarılır. Küçülerek iyileşme sağlanır. Bu yöntemlerde dikkat edilmesi gereken husus yeterli miktarda dokunun bırakılmasıdır. Aksi halde havanın ısıtılması ve nemlendirilmesi sağlanamaz.
Bazı durumlarda burun içi tampon uygulanabilir. Çoğu yöntemde tampon gereksizdir.
Cerrahi Sonrası Bakım
Burun içinde dolgunluk hissi, hafif sızlama, hafif burun akıntısı konka küçültme sonrası beklenen şikayetlerdir. Genelde ağrı kesiciler, okyanus suyu ve burun içi nemlendiriciler reçete edilir. Doktorunuz cerrahi sonrası bakım konusunda sizi bilgilendirecektir.